Kanalintujen pyynti ja aseiden patruunat

Tervetuloa blogin pariin, tällä kertaa aiheenamme ovat aseiden patruunat ja riistalintujen metsästys. Paras tapa pyydystää kanalintuja on käyttää asetta, joka on optimoitu niiden metsästykseen, eli ase ja patruunat sopivat yhteen. Suomessa metsästysmääräykset rajoittavat myös metsästyksessä käytettäviä kaliipereja riistalajin mukaan. Aseiden patruunat ovat pienikaliiperisten aseiden ammuksia. Pienempien kaliiperien suosio näkyy patruunoiden saatavuudessa, ja hinta on yleensä suoraan verrannollinen kaliiperin käyttäjien määrään.

Kanalintujen pyynti

Patruunat aseisiin ja kaliiperi vaatimukset määräytyvät aina riistaeläimen koon mukaan, niin sanottuja kanalintu luoteja ovat kaliiperi 5,7 – 6,5 sekä 222 Rem, .22-250 Rem tai .243 Win. Jotkin kanalinnut viihtyvät selvästi omalla reviirillään ja harvoin liikkuvat elinympäristöstään toiset lajit voivat helposti matkustaa kilometrien päähän, erityisesti muuttaessaan parvissa. Metsot ja teeret asuvat usein omilla reviireillään suuren osan vuodesta, ja samat yksilöt on helppo löytää samalta alueelta yhä uudelleen ja uudelleen. Ne suosivat havupuumetsiä, katajan peittämiä lehtoja ja tyypillisesti ne pitävät hieman mäkisemmästä maastosta, josta on helppo tarkkailla ympäristöä. Toisin kuin metsot, teeret parveutuvat suhteellisen aikaisin syksyllä ja viihtyvät hyvin monenlaisessa maastossa.

Riistaeläimet löytyvät sieltä missä niille on ruokaa

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että metsäkanalinnut asuvat alkuvuodesta tai lämpöisellä säällä, matalammalla ja kosteammalla maalla tai soiden reunoilla. Kun säät viilenevät, linnut siirtyvät vähitellen korkeammalle puustoon.

Kanalinnut, kuten muukin riista, viihtyy yleensä sieltä, missä niille on ruokaa. Kaikilla kanalinnuilla on samanlainen syysruokavalio. Syksyllä ne syövät marjoja, joten kun etsit ruokailevia lintuja, pidä silmällä karpaloita, mustikoita ja variksenmarjoja ja etsi alueita, joissa niitä on. Kun sää viilenee ja talvi lähestyy, linnut muuttavat parvissa puihin syömään, ja esimeriksi suosivat männyn neulasia.

Aseiden patruunoiden tulevaisuus

Haulikkoa käytetään tyypillisesti pienriistan eli vesilintujen, jänisten ja metsäkanalintujen metsästykseen. Haulikko soveltuu nopeisiin tilanteisiin ja lyhyille etäisyyksille. Tämän aseen etuja ovat sen helppokäyttöisyys, luotettavuus ja nopea ja tarkka ampuminen. Jokainen haulikon laukaus kuitenkin sylkee ulos ruutilatauksen, haulin sekä muovitulpan.

Haulikon patruunoissa perinteisesti käytettyjen huopatulppien käyttö on vähenemässä teräshaulikkoihin siirtymisen myötä. Tämä on saanut vastuulliset patruunavalmistajat harkitsemaan biohajoavien materiaalien käyttöä haulikon patruunan tulpassa. Suomen Ase ja Retkeily tarjoaa patruunat aseisiin sekä muut tarvikkeet metsästykseen.

jaa